Orkla House Care AB i Bankeryd tillverkar målarverktyg under det kända varumärket Anza. Det välkända Bankerydsföretaget Anza köptes upp av norskägda Orkla-koncernen 2012 och bytte därmed namn till Orkla House Care. Idag arbetar ca 140 personer på fabriken i Bankeryd och företaget är en av Sveriges ledande tillverkare av måleriverktyg. En stor del av företagets produktion säljs på export, främst till de övriga nordiska länderna och Storbritannien.

 

 

På Orkla Hourse Care har man börjat att rotera personalen i fabriken runt på olika funktioner. Inledningsvis var detta ett sätt att hantera att arbetsbelastningen tidvis var ojämn i fabriken. Man upptäckte emellertid snart att det finns många fördelar med arbetsrotation, vid sidan av en större flexibilitet i produktionen. När varje person utför fler arbetsuppgifter får var och en bättre helhetssyn på produktionen och det blir tydligt att alla tillhör samma lag, vilket stärker företagskulturen och lagandan. Dessutom skapas en mer öppen och inkluderande attityd när arbetsgrupper inte blir så cementerade, berättar Mathi Whitaker, produktionschef på Orkla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orkla är en populär arbetsgivare och har inte haft några problem att rekrytera trots att många andra tillverkningsföretag i regionen vittnar om svårigheter att hitta arbetskraft. För att klara kompetensförsörjningen måste man hela tiden arbeta med att vara en attraktiv arbetsplats och försäkra sig om att man som arbetsgivare har ett gott rykte på den lokala arbetsmarknaden, säger Mathi Whitaker.

 

Orkla House Care AB är ett gott exempel på hur ett företag i en mindre ort lyckats attrahera arbetskraft och hålla sig kvar vid sina rötter. Besök gärna deras hemsidor för att läsa mer. http://www.orklahousecare.com/ och http://www.anza.se/

 

Sticker ditt företag ut i något av våra forskningsområden: Kunskap och kompetens, Mångfald, Samverkan, Internationalisering, eller Tillgänglighet. Hör gärna av er till vår projektkoordinator Jonna för mer information. Kanske kan ni bli månadens företag nästa gång.

jonna.rickardsson@ju.se