Stort tack till alla er som deltog vid projektlanseringen!

Ett forum är just ingenting utan engagerade deltagare! Därför är det extra roligt att projektlanseringen lockade till sig en blandad publik där en hel del företagare fanns på plats tillsammans med representanter från flera olika näringslivsorganisationer, forskare och företrädare från regional och kommunal förvaltning. I stadens första ”skybar” i Jönköpings nya landmärke, den sexton våningar höga fastigheten i nya Munksjöstaden fanns knappt en stol ledig när projektet presenterades.

En av företagarna som deltog vid projektlanseringen var Magnus Djärf från Djärfs Åkeriservice. I en intervju under det avslutande minglet berättade han att åkeribranschen i hög grad präglas av stark konkurrens och mycket lite samverkan mellan åkare. Samtidigt är det en bransch under stor omvandling där samhällets utveckling av nya transportsystem medför helt nya affärsmöjligheter. Men Magnus menar att hans företag måste hitta samarbetspartners utanför åkeribranschen för att kunna vara med och utveckla framtidens transporter.

Att sammanföra aktörer från olika delar av näringslivet med forskarvärlden är just den främsta ambitionen med för Forum Förnyelse. Den forskning som ligger till grund för projektet visar att innovation och förnyelse stimuleras av att olika kunskaper, kompetenser och erfarenheter kombineras. Att möta framtidens behov och utmaningar kräver ofta att man flyttar perspektivet ganska långt bort från sin vanliga blickpunkt. Och Forum Förnyelse är till för dem som vill vara med och driva utvecklingen i samverkan med andra.

En sådan aktör är forskningsinstitutet Swerea SWECAST, som medverkar aktivt i projektet.

– Vi tyckte redan från början att det här projektet var jättespännande, och vi tvekade inte att hoppa på det. Det är en möjlighet att skapa en branschöverskridande arena där företagen kan bredda sig och sina kontaktnät, sa Swerea SWECAST:s Conny Gustavsson vid lanseringen.

I detta instämde även Jonas Ekeroth, vd för Handelskammaren Jönköpings Län, som också deltar i projektet.

– Ingenting är så bra så att det inte kan bli bättre. Vi har engagerat oss i det här projektet för att vi vill visa på möjligheter och idéer som man kan ta till sig om man vill förändra sättet att arbeta i sin organisation, berättade Jonas och betonade att konkurrenskraft är en färskvara som kräver ständig utveckling men att varje företag måste hitta sitt eget sätt att möta framtidens möjligheter och utmaningar.

Att möta framtiden var för övrigt temat på den inspirerande föreläsning av Stefan Hyttfors som avslutade projektlanseringen. Stefan återkom gång på gång i sitt föredrag till att det största misstaget som de etablerade företagen gör är att utgå ifrån att utvecklingen kommer att fortsätta i samma takt och riktning som innan. Stefan poängterade att så har det aldrig varit – utveckling har alltid gått fortare och fortare. Så om vi tycker det är stressigt att hänga med nu, ska vi passa på att njuta för det kommer gå ännu fortare i framtiden!

ForumFörnyelse_KickOff2 001

Jonas Ekeroth (Handelskammaren Jönköpings län), Sara Johansson (Internationella Handelshögskolan i Jönköping) och Conny Gustavsson (Swerea SWECAST)

ForumFörnyelse_kickoff 082

Sara Johansson, Conny Gustavsson och Jonas Ekeroth

.: Presentationer, intervjuer och fler bilder från projektlanseringen hittar du här!

.: Klicka här för det fullständiga programmet